Testul Papanicolau GRATUIT


Testul Papanicolau sau frotiul Papanicolau a devenit astăzi foarte practicat, făcând parte din examenul ginecologic de rutină. Practic acest test constă în obținerea unui frotiu (o lamă care conține celule din biopsia cervicală, aceste celule sunt supuse unei colorații specifice și apoi vizionate la microscop) din celulele colului uterin biopsiate în prealabil.

Care este rolul testului Papanicolau?

Scopul testului Papanicolau este acela de a identifica modificările celulare anormale la nivelul cervixului (col uterin) și de asemenea de screening pentru cancerul de col uterin, în acest sens făcându-se testul Papanicolau în fiecare an.


Fiecare persoană de peste 25 de ani poate sa facă testul Papanicolau gratuit. Ministerul Sănătății vrea astfel să afle din timp dacă o pacienta are cancer în stadiu incipient, pentru ca la noi 60% dintre bolnave ajung la doctor atunci când nu mai este nimic de făcut.

Programul de screening se întinde pe o perioadă de 5 ani și este integral, suportat de stat. Testarea nu e obligatorie, dar recomandată .

Dacă până acum puteam avea o scuză că nu facem acest control din motive financiare acum putem să îl facem GRATUIT și chiar e bine de făcut indiferent cum.

E mult mai ușor să tratezi o boală depistată la timp decât să o descoperi în ultimul timp.

Etichete: , , , ,